Ana içeriğe atla

MOTİVASYON NEDİR? NE DEĞİLDİR?

MOTİVASYON NEDİR? NE DEĞİLDİR?

 

       Yaptığım araştırmalardan ve öğrendiğim birkaç bilgiden sonra kendimi bu yazıyı yazmaya hazır hissettim. Fark ettiğim şey şu ki yazılarımda hep modern yaşamın kötülüklerinden bahsediyor ve bazı şeylerin sebebi olarak görüyor, gösteriyorum bu olguyu. Bugün de tam olarak bu yoldan gideceğim. Ben şaşırmadım verdiğim bu karara sizler de şaşırmazsınız umarım.  
        Yeni nesil insanlar da olsak hala bir şeyleri gerçekleştirmeye, sorumluluklarımızı yerine getirmeye, derslerimizi çalışmaya, projelerimizi yetiştirmeye mecburuz. Ama gelin görün ki asla hareket etmeye mecalimiz yok. Yerine getirmemiz gereken işlerin olduğunu bilen, sorumluluk sahibi insanlar olarak hareket ettirdiğimiz tek şey arama motorlarına “motivasyon videoları” yazan parmaklarımız.  

          Motivasyon (güdülenme) kelime kökü olarak motiv (güdü) sözcüğüne dayanıyor, ileri sürülen bir görüşe göre de motiv ve motor aynı kökten geliyor. Tepki doğuran her uyarıcı motiv olarak tanımlanıyor. Bir başka deyişle etkinliğe sürükleyen her olgu, dış dünyanın tamamı birer motivdir. Motivasyon; motiv olgusuyla, gerçekleştirilecek davranışa hazır hale gelmektir. Aynı zamanda motivasyon, öğrenme eyleminin gerçekleşmesini sağlayan şartlardan en önemlisidir. Eğer motivasyon yani harekete geçmeye hazır olmak yoksa öğrenme eylemi de yoktur.  

         Motivasyon doğal ve yapay olmak üzere ikiye ayrılıyor. Doğal motivasyon; canlının hayati faaliyetlerini yerine getirirken hiçbir yardımcı olmaksızın bu eylemlere hazır olması. Bu motivasyon sonucu gerçekleştirilen işlerin büyük bir çoğunluğu bilinçsizce ve otomatik olarak gerçekleşiyor.  Yapay motivasyon ise; öğrenilmesi ve gerçekleştirilmesi gereken işlere karşı uyarıcılara tepki verilmediği durumlarda devreye sokuluyor. Bunun için örnek verecek olursak Amerika’da kurulan “Etkili Antrenörlük Programı” kurucusu Rainer Martens konu hakkında şunları söylemiş; “Eskiden antrenörler motivasyona “sporcuları bunu yapmaya zorlayacağız” olarak bakıyordu, bugün ise “sporcuları bunu 
istemeye zorlayacağız” olarak yaklaşıyorlar.” İşte yapay güdülenmenin özeti tam olarak budur bir şeyi istemeye zorlanmak. Ister doğal olarak isterseniz de yapay olarak güdülenin ama şunu unutmayın ki motivasyon olmadan öğrenme ve gerçekleştirme etkinliği söz konusu dahi değildir. 
          Son yıllarda bir genç olarak çevremde sık sık duyduğum bu kavramın bu denli yoğun bir arayış unsuru haline gelmesini insanların birçok uyarıcıya aynı anda maruz kalmasının bir nedeni olarak değerlendiriyorum. Mıknatıs yaklaştırılmış pusula misali kafası karışık insanlar; Neye karşı güdülenip ne için harekete geçmek istediklerini bulamıyorlar. Çevrenin ve sosyal medyanın artık korkunç denecek kadar içindeyiz ve artık kendi sesimizi duyamayacağımız evresine geldik bunun.  

         Yapay motivasyonun etkisiyle hiç istemediğiniz bir şeye karşı motive edilebilirsiniz ama bu araştırmayı yaparken okuduğum kaynakta yapay motivasyonun etkisinin uzun vadeli olmadığı geçici olduğu yazıyordu. Bu da demek oluyor ki ulaşmak istediğiniz şeyler size zorla istetilirse bu istek uzun vadeli olmayacak ve kısa sürede vazgeçeceksiniz. Belki de sonra halk arasında size maymun iştahlı bile denilebilir aman dikkat! 
         Kısacası aradığınız o kutsal harekete geçirici güdü tam olarak isteklerinizde yatıyor.  Sessizliğinizi dinleyin ve isteklerinizi keşfedin.

Yorumlar