Ana içeriğe atla

DİJİTAL İYİLİK NASIL YAPILIR?

DİJİTAL İYİLİK NASIL YAPILIR?


  Evet sayın okuyucularım. Yazının başlığına bakarak Dan Brown'un "Dijital Kale"sinden esinlendiğimi zannedebilirsiniz. Fakat alakası yok!

  Diyorsunuz ki "özgürcüm hep iyilikten bahsediyorsun peki nasıl kolay iyilik yapabiliriz?". İşte bu yazımda size dijital dünyada yani internetten de iyiliğin mümkün olduğunu anlatacağım...

   Evet biliyorum blogumuzun konuları biraz değişik ve sönük olabilir ama hem özgün içerik hemde sizi düşündürücü içerikler yazmaya çalışıyorum. Lütfen sizde bize yorum yaparak destek olursanız çok memnun olurum.

   Dünya yanıyor! Her yerde yıkım, cehalet ve katliam var. Sanmayın sadece bu yüzyılda oluyor bunlar. Bu durum insan var olduğundan beri dünya üzerinde var. Fakat sadece bazı dönemlerde bu durum dizginlenmiş veya azaltılabilmiş. Bu dönemlerin ortak noktaları ise 
  • Adalet
  • Ahlak
  • İyilik
genel olarak bu 3 maddede birleşiyor. Ben genelde ahlaktan ve iyilikten çok bahsediyorum. Bu 3 maddeden bir tanesi diğer ikisini gerçekleştirmek için gerekli olan şeydir. Bu ahlaktır. Hemen ahlakın önemini pekiştirmek için size kısa bir hikâye bırakmak istiyorum.

Su ateş ve ahlak dostluk kurmuşlar.Bir gün ormana dolaşmaya çıkmışlar.Fakat bir müddet sonra içlerine bir korkudur düşmüş orman çok büyük ve çok karışıkmış.Her türlü ihtimale karşı birbirlerini kaybederlerse nasıl bulacaklarını düşünmeye başlamışlar.Ateş ve ahlak suya sormuşlar."kaybolursan seni nasıl bulacagız?"Su yanıt olarak:"nerede bir şırıltı duyarsanız ben ordayım"demiş.Sıra ateşe gelmiş "seni yitirirsek ne yapalım?"diye sormuş suAteş"duman gördügünüz yerde ben varım"cevabını vermişSıra ahlaka gelince yanıtı şu olmuş:"beni kaybederseniz bir daha kesinlikle bulamazsınız!


Sanırım bu hikaye sizin ahlak hakkında neden bu kadar ciddi olduğumu anlamışsınızdır.

  Artık öyle bir noktadayız ki birbirimize en ufak tahammülümüz yok. Trafikte bile birbirimizi bekleyemiyoruz. Acele yaşıyoruz hayatı. Yürüdüğümüz yoldan giderken hızlı yürüyor, kaldırım kenarlarında asfaltı delip açmış çiçekleri göremiyoruz. Hayatımız böyle acımasız, mutsuz, düşüncesiz ve sabırsız olduğumuz sürece iyiliğe nasıl vakit ayıracağız?

   Gününüzün en az 3 saatini sosyal medyada harcıyorsunuz, harcıyoruz. Bir yardım kampanyası tweetini görüp retweet ettiğinizde dahi iyilik yapmış sayılırsınız. İhtiyaç smslerine mesaj attığınız zaman bile iyilik yapmış sayılırsınız. Bu zamanda teknoloji iyilik yapmaya bile yarıyor. Elimizde böyle hızlı bir iyilik yapma nimeti varken biz fenomen layklıyoruz. 

  Veya böyle şeylerle uğraşmak hoşunuza gitmiyor mu?
O zaman benim gibi yapın. İnsanlar için iyi şeylerden bahsedin, onların düşüncelerini değiştirin. Bir şekilde herhangi bir insanın hayatını iyi yönde etkilemek size tarifsiz mutluluk verir iyilik yapmış olursunuz. Ben ailelerin bıraktıkları miraslar hakkında bir yazı yazmıştım. Ve bu yazıyı okuyan bir okuyucum yolda beni durdurup bunun için teşekkür etti çocuğuna para yerine bilinç, ahlak ve adalet miras bırakmaya çalışıyor artık.

   Basit etkiler büyük değişimlere neden olur. Aynen kelebek etkisi gibi. Kelebek etkisinden bahsettiğim yazıma ise buradan ulaşabilirsiniz. Önce yetersiz ve yanlış yönleriniz varsa eğer onları değiştirin yada düzeltin. İnsan ne ile yaşar? diye kitap yazmış ya Tolstoy. İnsan insanla yaşar. Bu yüzden sizden yardım bekleyen çok insan var. Sadece insana iyilik yapılmaz. Eğer sokağınızda çöp karıştıran kedi varsa bile iyilik yapma şansınız vardır. Sokak hayvanları için mamalar var alın verin. Yada bu yaz aylarında susuz kalan hayvanlar için evinizin önüne bir kap su koymanız bile fazlasıyla iyiliktir. Unutmayın belki o bir kap su bir canı kurtaracak. 

    Her konuda hayata bakış açınız önemlidir. Her şeyde olduğu gibi iyilik konusunda da çokça önemlidir. Sizin iyilik yapma düşünceniz varsa, sizin iyiliğinize ihtiyacı olan çok şey göreceksiniz. Bu bir insan, hayvan veya bir bitki olabilir. Bu ülkeye ve dünyaya basit ama etkili yapabileceğiniz en kolay şey iyiliktir!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İKNA TEKNİKLERİ #2 | GÜVEN SAĞLAMA

İKNA TEKNİKLERİ #2 | GÜVEN SAĞLAMA   İkna teknikleri #1 yazısını yazdığımdan beri ikinci yazıyı isteyen çok oldu. Ben de sizin için yazıyı hazırladım. Sizin için teknikleri kısaca yazacağım. Kusurları İtiraf Zayıflıklarımızı karşı tarafa itiraf etmek karşı tarafta size karşı güven oluşturur bu teknik ilk filozoflardan beri uygulanmaktadır. Özellikle günümüzde insanların birbirlerine güvenleri kalmamışken bu hareket size karşı büyük bir avantaj sağlayacaktır. Paylaşma Potansiyel sorunlarından birinin çözümüne yardımcı olarak hedefinize duyduğunuz güveni gösterin. Bu onun sizinle beraber başka unsurlara karşı savaşmasını sağlar. Ortak Düşman Hiçbirşey, insanları ortak bir düşman kadar birbirine bağlayamaz. O yüzden ortak bir düşman bulun. Ve artık ona karşı omuz omuza savaşın! Saygı Hedefinize saygı duyun ve onu sıkıca anlamaya çalışın. Onu izlerken övülecek davranışlarını tespit edin. Ve onu küçük küçük övün bu övme büyük mesafeler atlamanıza yardımcı olac

BİR İNSANI NASIL TANIRIZ?

BİR İNSANI NASIL TANIRIZ?   Bu yazı da " bir insanı nasıl tanırız? " sorusunu siyasetçiler ve liderler üzerinden kısa bir yazıda cevaplamaya çalışacağım. Bu yazı basit ve kısa şekilde temel beden dili bilgileri üzerine olacaktır. Diğer devam yazılarımız da ise bu konuları derinlemesine inceleyeceğiz ve sizi sosyal hayatınızda insanları rahatça tanıyan, size karşı kötü amaçları bulunan insanları tespit etmek konusunda başarılı bir birey haline getireceğim.    İnsanlara sanırım iyilik yapabileceğim konulardan biri insanları nasıl tanırız sorusuna kişisel deneyimlerimle en doğru şekilde anlatmaya çalışmak olacaktır. Beden dili üzerine sanırım yaklaşık 5 yıldır yerli ve yabancı içerikleri okuyup insanlar üzerinde test ediyorum. Geçerli teknikleri not edip kendimi o yöntemlerle tekrar yaparak güçlendiriyorum. Eğer bir insana karşı ilk 10 saniyede psikolojik üstünlük elde ederseniz o kişi inançlarına zıt bir konuya bile iknâ edebilirsiniz. Bu yazının ikincisinde bir ins