Ana içeriğe atla

BAŞARISIZLIĞIN ÜSTESİNDEN GELME | YKS DİSS

BAŞARISIZLIĞIN ÜSTESİNDEN GELME | YKS DİSS


Başarı önemlidir evet ama başarısızlık daha önemlidir. Çünkü başarıyı getiren unsur defalarca başarısızlıktır. Fakat Einstein'in dediği gibi "Aptallığın en büyük kanıtı, aynı şeyi defalarca yapıp farklı bir sonuç almayı ummaktır." Aynı şeyi deneyebilirsiniz ama aynı yöntemle denerseniz bu aptallık olur. Herkes size başarı hakkında bir sürü şey söyleyebilir. Yada piyasadaki konuşmaların ve kitapların çoğu "x madde de başarılı olmak" gibi başlıklardır. Size başarılı olmayı herkes kendine göre anlatabilir. Hatta hayatında nefes almaktan başka hiçbir başarısı olmayan insanlar bile size bunu anlatabilir. Ama kimse size bir başarısızlığın üzerinden nasıl geleceğinizi anlatmaz. Çünkü nasıl mücadele edileceğini onlar da bilmiyor. En ufak başarısızlıkta köşeye çekilip ağlanıyorlar. Hayattaki en büyük ders defalarca başarısız olmaktır. Her seferinde yeni bir teknikle yeniden denemek. En sert yumruğu her zaman hayat vurur ama mesele yere düşmek değil, yeniden ayağa kalkabilmek" derdi Rocky. Kıssadan hisse "başarısızlık önemli değil, başarıdan ders çıkarıp daha akıllı bir biçimde yola çıkmak asıl önemli olan". Hayatım boyunca gerçek başarısızlıklar yaşadım. Eminim sizde yaşadınız. Yakın zamanda üniversite sınavı oldu ve sonucu açıklandı. Milyonlarca "başarısız" sıfatı takılan genç oldu aramızda. İşte beni bu yazı için harekete geçiren olay bu. Hayatın kuralı budur. Sanırım size tecrübe ederek öğrendiğim başarısızlık üstünden gelme yöntemlerimi anlatmak en doğru yardım olacaktır.

Sorunu Tanımlamak

Sorun, hakkında çözüm üretebileceğiniz durumlardır. Sorunu tanımlayın. Objektif olun. Neden böyle bir problemle karşılaştın. Bunu kendine itiraf et. Merak etme senden başkası bunu bilmeyecek. Ama senin bunu bilmen seni gerçekten geliştirecek. Otur ve düşün nerede hata yaptın. Yola çıkış biçiminde mi bir sorun vardı yoksa kullandığın yolda mı? Bunu iyi düşün ve bunu kabullen.

Eğer bir insan başarısızlığını yada sorununu bir dert olarak görmeye başlarsa öfkelenir yada depresyona girer. İnsanlar işte o zaman yedikleri yumruktan sonra ayağa kalkamazlar. Çünkü enerjilerini gereksiz tüketip, gereksiz kötü kararlar alırlar. Kendilerini kurban gibi hissederler. Kendinizi asla kurban gibi hissetmeyin. Mustafa Kemal'in dediği gibi "Şayet bir gün çaresiz kalırsanız, bir kurtarıcı beklemeyin. Kurtacı siz olun."

Başarısızlıkla Yüzleşmek

Dünya üzerinde gerçekten başarı hikayesine sahip olan bilim adamları, zenginler, askerler ve diplomatlar gerçekten kötü kararla ve başarısızlıkla yüzleşmeyi öğrenmişlerdir. Olay sadece başarısızlıkla yüzleşmekle asla bitmez. Onu kabullenmek gerekir. Kendinizi gözden geçirmeniz gerekir. Egonuzu saf dışı bırakıp gerçekten kendinizi görmeye iter sizi. Bakın üç tip insan vardır.
  • Başarısızlığı görmeyen yada görmek istemeyenler
  • Başarısızlığı görenler ve bunları kendileri yaratmadıkları için başkalarını suçlayanlar
  • Başarısızlığı kabullenip ve sorumluluk alarak onların üstesinden gelmeye çalışanlar
İşte bu 3 tipten hangisisin bunu keşfet. Eğer ilk ikisinden biriysen kendini yeniden yaratman gerek. Merak etme bu zor değil. Asla zor değil. Çünkü hiçbir çaba sana artık "başarısız" sıfatıyla bakan insanların ön yargısını kırmak kadar zor değil.

Her Başarısızlık Potansiyel Bir Fırsattır

Başarısızlık, yaratıcılık için yapılan uyandırıcı çağrılardır. Eğer siz uyanmazsanız. Zorla uyandırılırsınız. Başarısızlıkların üstesinden gelmenin en önemli maddelerinden biri vizyondur. Bunu en güzel örneği eski ABD başkanı John F. Kennedy'dir. Bir gün ona nasıl savaş kahramını olduğunu sormuşlar. "Çok kolay oldu. Birisi gelip gemimi batırdı." demiş. Vizyonu ortaya çıkartan şey değişebilmek, değişime uyum sağlayabilmektir. Değişin, gelişin ve savaşın.

Hedefine Tekrar Odaklan

Savaşta, ticarette ve insaların olduğu tüm her yerde başarının sırrı zihni tek bir hedefe toplayabilmektir. Bu yolda başarısızlık kaçınılmaz. Tekrar başarısız olabilirsin ama asla yaptığın hatayı savunma! Geçmişe zihnini yorarak kimse kazanamaz. Ben kazananı görmedim. Ve unutmayın başarının ölçüsü karşınızda büyük bir sorunun olup olmamasına değil, geçmişteki bir sorunun tekrar karşınıza çıkmasıyla ilgilidir.

Yorumlar