Ana içeriğe atla

TARİHİN EN ZENGİN İMPARATORU: MANSA MUSA

TARİHİN EN ZENGİN İMPARATORU: MANSA MUSA



Mansa Musa gelmiş geçmiş en zengin imparator. "Mansa"  kelimesinin anlamı ise "krallar kralı" demek. Böyle denmesinin sebebi ise bu gün 400 milyar dolara denk düşen serveti. 
Babasının yeni limanlar ve yollar bulmak üzere denize açılmasıyla birlikte yönetime geldi. Babasının seferden dönememesi üzerine kendini imparator ilan etti. Batı Afrika'da Mali İmparatorluğu'nun yeni imparatoru olan Mansa Musa açıkça Afrika'nın nasıl bir zenginliğine sahip olabileceğini bu güne yansıtıyor. 

Mansa Musa 400 şehirlik büyük imparatorluğu daha da büyütüp zenginleştirdi. Gelir kaynakları ise altın, tuz, fildişi ve köle üzerine kuruluydu. Mansa Musa fetih konusunda da ticaretteki gibi akıllıca davranmıştı. Fetihlerini ham madde bakımından güçlü ve zengin yerlere yaptı.

Afrika mimarisinin temellerini atan kişi o oldu. Hac için geçtiği yerlerde bile sayısız cami, medrese ve kütüphane yaptırdı. Küçük yaşta annesinin ölümüne neden olan Musa bu vicdan azabıyla bıkmıştı. Ve alimlere danıştı. Ona büyük bir hac seferi düzenlemesini söylediler. O da buna uydu.

Hacca gitmek isteyen herkesi kafilesine dahil ettiğinde sayı 60 bini geçmişti. Kafile yola 2 bin ton altın ile çıkmıştı. Geçtiği her yerde öyle harcamalar yapmıştı ki dönemin Mısır ekonomisini bu harcamalar düzeltti.

Hac yolculuğu sırasında bütün kervan soyuldu.  Ve ülkesine borç alarak dönmek zorunda kaldı. Ülkesine dönünce  aldığı borcu fazlasıyla ödedi. Fakat bu yolculuk sırasında etrafa saçtığı herkesin kulağına gitmişti. Özellikle de denizlerin hakimi olan Portekizlilerin kulağına da gitti. Portekizlilerin dikkatini çeken bu el değmemiş topraklar hiç rahat bırakılmadı günümüzde bile. Mansa Musa bilgisayar oyunu olan Civilization IV oyununa da konu oldu.

Yorumlar