Ana içeriğe atla

KAKTÜSLERİ DE SULAYALIM

  KAKTÜSLERİ DE SULAYALIM  


   Hepimiz biliriz değil mi kaktüsü? Hani şu dikenli ve çirkin bitki. Asla dokunamadığımız ve gözümüze çirkin görünüp pek de bir faydası olmadığı için daima bakımını aksattığımız bitki. Malum çok fazla su da beklemiyor sizden, halbuki siz ona su verseniz o da biraz güzelleşmeye çalışacak. Belki de size bir çiçek verecek gövdesinden çıkardığı. 

   Şimdiyse bakmakta olduğunuz o bitkiden kafanızı kaldırın ve etrafınızı bir gözden geçirin. Her yer tıpkı kaktüse benzeyen dikenli insanlarla dolu. Kiminin dikenleri toplum tarafından yanlış bilinen şeyleri yapması, kimininki ise suça karışarak pislik çukuruna düşmesi. Herneyse artık bu dikenler, kaktüs misali insanlardan uzaklaştırıyor biz kendini çok beğenmiş insanları. Halbuki yeterince ilgilenilse çiçek açacak belki bu insanlar. Ama kimsenin durup birbiriyle ilgilenmeye vakti yok; hatta kimsenin kendiyle ilgilenmeye bile vakti kalmadı. Peki ne yapıyor bu insanlar bunca vakti? Ben söyleyeyim size; asla ilgilenmedikleri, dertlerini bilmedikleri bu toplumun iyilik vermeyişinden dert yanıyorlar buldukları her vakitte. Bu insanlar bize ait sorunlardan tiksintiyle bahsederken karşı beldenin kaktüslerine nasıl çiçek açtırdıklarından hayranlıkla bahsediyorlar. 


   Çocukların suça karışma, uyuşturucu kullanma, cinsel istismara maruz kalma ve maruz bırakma yaşının ne denli düştüğünü mutlaka duymuşsunuz daha fenası belkide şahit olmuşsunuzdur. Geleceğin yetişkin bireyleri olmaya aday çocuklar için ne yapıyoruz peki? 
Çocuklarımızı iyi arkadaş seçmeleri konusunda sıkı sıkı tembihliyor, gitmesini yasakladığımız yerlerin haritasını ellerine veriyoruz. Bir suçu görmezden gelip ondan olabildiğince kaçınca sorunun ortadan kalktığını zannediyoruz. Halbuki sadece kendi çocuğumuzu korumayı hedefleyip diğerlerini ayağımızla pislik çukuruna iterken dünyanında o pisliğin içine gömüldüğünü farkedemiyoruz. Düzeltici adaletten ise haberimiz yok. Yıllardır işlenen aynı suçları; yıllardır çözüm vermeyen cezalarla azaltmaya çalışıyoruz hâlâ. Halbuki kaktüslere çiçek açtırmanın bir diğer adıydı düzeltici adalet. 


   Dediğimiz gibi bu dünya dikenli insanlarla dolup taşıyor. Daha da kötüsü artık kimse kendisindeki dikenleri görmüyor. Önce kendinizle sonraysa diğer insanlarla ilgilenmeye çalışın bakarsınız hep beraber çiçek açarız.

Yorumlar