Ana içeriğe atla

RUH SÖZÜ

RUH SÖZÜ


Bedenimizin temel ihtiyaçları vardır. Bedenimiz esaretinde varlığını sürdüren ruhumuzunda yaşamı bazı temel değer ve ihtiyaçlara dayanır. Bu ihtiyaçların ilki ve en hayati olanı bugün bu satırların konusu.

Ailelerimizin ve yaşadığımız toprakların bizim için seçtiği dini küçücük yaşlarda kabullenip belkide hiç sorgulamadan mezara kadar bu inanç üzere olmamızın temel nedeni bu ihtiyaçtır. Bu uzun tasvir cümlesinden sonra tahmin etmek çokda zor olmasa gerek; evet, inanmaya duyulan o yoğun açlık ve ihtiyaç...

Bir yaratıcının varlığına inanmayı reddetmiş insanlar bile yaratıcının yokluğuna inanmaktadır. Çünkü inanmak kabullenmeyi getirir ve kabullenmekse beyinimizdeki o dağınık ve hiç susmayan sesleri bir anda kesiverir. Muhalefet iyi değildir!

İnsanların ihtiyaçları ezelden beri hep bir finansal kaynak olarak kullanılmış ve daima suistimal edilmiştir. Masum insanlar ilkel ve modern kapitalistlerin kurbanı olurken; daima bir grubun cepleri ve benlikleri tatmin olmuştur. 

Bugün sömürülen yeraltı kaynaklarından veya insan gücünden bahsetmeyeceğim malum yeterince(!) bu konuyu dile getiren insan var. (O yüzdendir ki hâlâ açlıktan ölen çocukların sayısı denizdeki kumu geçiyor.) Bugün bahsini açacağımız konu sömürülen inançlarımız. Sıradan kapitalist düzenden pek bir farkı yok bu konunun; yine birilerinin cepleri ve benlikleri tatmin oluyor ama geride bırakılan hasar net bir şekilde, ölen çocuklar, faşist katillere kurban giden siyahiler kadar gözle görülür olmadığı için gerisinde ne denli bir yıkım bıraktığını göremiyoruz. 

İnançların sömürülmesini basit bir örnek üzerinden anlatacağım. Bugün kendi otoritesi koruyup, erkek egemenliğini gündemde tutarak kızlar eğitim almasın diye bağıran gruptur inançları sömürenler. Kızlar eğitim görmesin derken beşte üçünü kadın alimlerin rivayet ettiği hadislerden oluşan Buhari Müslim kıtabından alıntı yapmaya çalışır ama ellerine yüzlerine bulaştırırlar. Bu konu daha uzarda gider. İnancımızı sömüren insanlar hep olduğu gibi yaratıcıyla aramıza girip kesin ve yanlış hükümlerle dini bize yanlış anlatır. Biraz cahilsek eğer olan bizim inanca olur, bu modern zaman sömürgecilerinede yeni bayramlar çıkar.

Neye inanırsanız inanın ama inancınızı öyle güzel sindirin ve işleyinki hiçbir sömürgeci sizden onu söküp alamasın.

Yorumlar