Ana içeriğe atla

CESARET VE ZEKA



  Bundan milyonlarca yıl önce hayatta kalan atalarımız en cesur olan mıydı yoksa en korkak olanlar mıydı?

 Doğal seçilim kanununa göre dış çevreye en iyi uyum sağlayan yaşamayı hak eder. Diğerleri ise doğanın kollarında yok olmaya mahkum olur. Zamanında kısa boylu zürafaların ağaçlara uzanamayıp açlıktan ölmesi gibi(bu sadece bir teoridir). İnsanlar üzerinde de mutlaka bu doğa tarafından uygulandı. Fakat doğa hayatta kalacak olarak en cesurlarımızı mı seçti yoksa korkak olanlarımızı mı?

  Bunun için bence öncelikle "cesaret nedir?" diye sormamız gerekiyor. Cesaret atılganlık, belirsize yol alma durumudur. Cesur diye tabir edilen insan bir adım atarken önceden düşünmez yola çıktıktan sonra düşünmeye çalışır ve çoğu durumda da bu kâr etmez. Bir işe düşünmeden atılır da başarırsanız cesur, başaramazsanız aptal olursunuz. Fakat başaramama durumu her zaman daha fazladır. Fakat korkak insan işe başlamadan önce düşünür. Önce nasıl hayatta kalacağı önemlidir onun için. Kavga etmeden önce ordan uzaklaşır, savaşmadan önce plan yapar. Korkaklık durumu "vur ensesine ekmeğine al" olayı değildir. Olasılıkları düşünerek en mantıklı hareket edendir. Belki bu gün siz onun elindekini alırsınız fakat o ne olacağını düşündüğü için ilerleyen zamanda sizden çok daha acı intikam alır. İşte tam burada olaya zekâ dahil oluyor.

   Zekâ, hayatta kalma becerisine verilen isimdir. Cesur insan iş sona erdikten sonra düşünür fakat korkak insanda durum böyle değildir. O planını hep önceden yapar. Bence atalarımızda da benzer bir durum söz konusu oldu. Cesur olan kaplanma savaşmaya kalktı, ve korkak olan kaplanı uzaklaştırmanın yolunu buldu. Sizce kim kazandı? Bence kazananı tahmin edebiliyorsunuz. Bu örnekten yola çıkarak kimin zeki olduğunu tahmin etmek zor değildir. Çünkü şu an ki insan hayatı çözümler üzerine kurulmuştur. Eğer bir gün biri size "korkaksın" derse ona dönüp gülün çünkü "zeki" olduğunuzun farkında değil. Cesaret tehlikelidir. Bunu size benim kendi fikrim olan bir örnekle desteklemek istiyorum. Türklerin en geçerli savaş taktiği olan "hilal"(turan, kurt kapanı vs. diye de bilinir.) taktiği üzerinden örneklemek istiyorum. Taktiğin ilk basamağından orta kısımdaki askerler düşmana saldırır. İkinci basamakta ise geri kaçmaya başlarlar. Bu kaçışın korkaklık olduğunu düşünen düşman kuvvetleri cesaretlenip ileriye doğru saldırmaya başlarlar. Ve çembere alındıklarını fark edemeden yok olurlar. İşte cesaret ve zekâ böyledir. Korkak sandığınız insanlara dikkat edin ve cesur olmakla övünmeyin... 

Yorumlar