Ana içeriğe atla

DİL VE YAŞAM

  DİL VE YAŞAM


    Ülkemiz lise öğrencileri arasında garip bir ayrışma var. "Sayısalcı" ve "sözelci" diye. Onlara göre sayısalcı dilden anlamaz, sözelci de bilimden. Fakat bu böyle değildir. En güzel örneği (Bye Bye Türkçe) ise Oktay Sinanoğlu'dur. Bu yazıyı da bir sayısal öğrencisi olarak yazmaktan mutluluk duyuyorum.

     İnsan gibi yaşam ömrüne sadece canlılar sahip değildir. Bir kaleminde ömrü vardır, masanında. Peki ya insanların insan olmasını sağlayan dili oluşturan kelimelerin ömrü var mıdır?

   Kelimeler ve anlamları bazen değişebiliyor, bazen tamamen yok olabiliyor, bazen de sürekli canlılığını koruyor. Biz dilimizdeki bir kelimenin yerine başka bir dilden kelime almayı çok sevdik. Çünkü "sözde aydın" olmak hoşumuza gidiyor. Sohbet ederken yabancı kelimeler kullanarak daha kültürlü gözüktüğümüzü sanıyoruz. Yanlış yaşamamız, yanlış düşünmemiz ve yanlış davranmamız belkide en çok dili etkiliyor. En yalnız insan bile dili kendi kendine konuşurken kullanır. 

   Katil sıfatını almak için canlı olanın canını almak gerekmez, cansız olanın canını almak da aynı yola çıkar bazı durumlarda. Çünkü yeni dünya düzeninde tanklar işgal etmeden önce kelimeler işgal eder. Önce kelimeleri kullanmaya başlarız, aşina oluruz. Onların sözde yazarlarını okur, sempati kazanırız.
Yanlış düşünmemize sebep olur ve bilim yapmamızı bariz bir şekilde baltalar ve gelişmeyi önler.


Eski zamanlarda yaşamını sürdürmüş toplumlar içinde daha masum bir yanlış yapılıyor. Ama gerçekten de düşünceyi etkiliyor. Bunun üzerine düşünürseniz siz de fark edeceksiniz. Atlantis anlatılırken genelde "gelişmiş bir medeniyet" olduğundan bahsederler. Bunu söylediklerinde arkasından hemen bizim haberimiz olmayan eski uzay araçları gibi safsatalar gelir. Fakat kullandığı medeniyet kelimesinin tanımı "insanca iyi ve ferah yaşayış" olarak tanımlanır. Onun kullandığı anlama karşılık olarak ise "kültür" kelimesi gelir. Bu yanlışın sebebi bizde Atlantis'in muhteşem teknolojiye sahip olduğu düşüncesini uyandırsada gerçek öyle değil malesef. Atlantis medeniyet açısından(fikir, ahlak, ruh) gelişmişti. Teknoloji açısından ise "kanalizasyon" gibi basit çözümlere sahipti. Hayal kırıklığına uğratmış olabilirim ama gerçek bu ne yazık ki.

Not: Sen niye yabancı kökenli kelimeler kullanıyorsun diyenleri duyar gibiyim. Gönderin tam karşılıklarını da düzeltiyim.

    

Yorumlar