Ana içeriğe atla

RENKLER VE DAVRANIŞ


RENKLER VE DAVRANIŞ


    Giyinirken, odamızı boyarken, araba alırken ve daha çok işimizde renk seçimi bizi çok uğraştırır. Halk arasında yayılan bilgilere göre; hastahaneler hijyen hissi vermek amacıyla beyaz, cezaevi saldırganlığı azaltsın diye pembe renge boyanıyormuş. Peki doğru mu sizce?
Belki renkler fark yaratıyor veya yaratmıyor. Fakat yarattığı düşüncesi batı kültüründen gelmiştir. Ülkemizde ciddi şekilde bu inanış yerleşmiştir. Yakın zamanda ki araştırmalara bakarak gerçeğe siz karar verin.

MAVİ

   2009 yılında Brisith Columbia Üniversitesi'nde araştırmacılar bu soruya net bir cevap aramak istediler. Deneklere mavi, kırmızı ve nötr renklerde monitörler gösterilerek testlere tutuldular. Kırmızı monitör de hafıza, düzeltme ve dikkat gereken işler daha iyi sonuç verirken, mavi de ise yaratıcı işlerde başarı sağladı.

KIRMIZI

   Sizce kırmızı ikaz mı ihtiras mı?
2014 yılında daha büyük bir grupla testler yapan araştırmacılar renklerin etkisinin olmadığını gördü. Bu testte 263 kişi kullanılmıştı.
  Başka bir deneyde ise deneklerin önüne kraker olan 2 tabak koyulmuş ve 1 tanesinin rengi kırmızıymış. Bazı denekler  kırmızı olan tabaklardan az yerken bazı deneklerde ise tam tersi olmuş.

PEMBE

   1979 yılında tutuklananlar arasında yapılan araştırmada pembe ve mavi kartlar gösterilerek, pembe kartları görenlerin daha az direndiği görülmüş fakat sonraki yıllarda yapılan araştırmalarda ise pembe rengin böyle bir özelliği olduğunu gösteren verilere ulaşılamadı.

Bence renkler konusu bizi çocukluğumuzdan gelen etkenler doğrultusunda etkileyebilir. Daha iyi anlatma amaçla örnek daha vermek istiyorum. Eğer anneniz küçükken size sürekli kırmızı bir terlikle vursaydı siz kırmızı renk yada kırmızı terlik görünce hâlâ tedirgin olurdunuz. Bunun sebebi sosyal şartlarda oluşmuş bir şartlanmadır bence.

Yorumlar