Ana içeriğe atla

KİTAP OKUYAN İNSAN TÜRLERİ


    Kitap okumak, insana yaşamak kadar fayda sağlar. Öğretir, düşündürür ve tecrübe ettirir. Hayal etmenin gücü kitapla büyür, düşünmenin güçlenmesi kitaptır. Her zaman "bir yerden" duydum derseniz pek umursanmaz söylediğiniz şey, fakat "bir yerde okudum" derseniz etkili olur. Birkaç yıldır etrafımı gözlemlerken kitap okumak hakkında 3 farklı insan tipi gördüm. Bu farklılığın temel sebebi insanların kitap okumaya olan farklı bakış açıları sebebiyle olduğunu düşünüyorum.


1) SOSYAL ORTAM OKUYUCUSU

    Benim bu tiplere sosyal ortam okuyucusu dememin temel sebeplerinden biri ise bu tip insanlar sadece "kitap okuyor" diye anılmak adına kitap okurlar. Amaçları fayda sağlamak veya bilgiye olan saygı temelli değildir. Bu insanlar genellikle "kahve, kitap ve yağmur" üçgeninin arasında kitap okuyan insanlardır. Popüler kitapları okurlar. Ve ne okurlarsa onunla ilgili en az 5 fotoğraf atmadan rahat edemezler...

2) BİLGİYE TAPANLAR

    Bilgiye saygı olur fakat tapma derecesinde değer vermek o kişinin zamanında ne kadar bilgiden uzak kaldığını gösterir. Bu kategorideki insanlar genellikle bir kitaptan okudukları ve öğrendikleri bilgiyi 3-5 ay her yerde anlatırlar. Ve genellikle bu insanların böyle olmasının nedeni kısıtlı süre içerisinde çok fazla bilgiyle yüklenmektir. Ve her türlü ikinci el bilgiye inanırlar.


3) BİLGİ ARACINI KULLANANLAR

     Bilgi amaç olmamalı, amaca giden yolda bizi hızlı götüren araç olmalı. İşte bu tip insanlar herşeyin farkında olmaya meyillidirler. Genelde fikirleri merak edilen kişiler bu kategori içerisinde yer alırlar. Okudukları kitaplar popüler kültür kitapları olmaz asla. Büyük düşünce kitapları veya bilimsel metinleri romanlara tercih ederler. Kişinin tavrından çok düşündüğü fikre önem verirler.

4) EDEBİ HAZCILAR

    Bu kişiler genellikle edebiyata büyük ilgi duyarlar. Ve asıl önem verdikleri şey ise metinlerdeki ahenkli cümlelerdir. Genellikle sesli okuma yapmayı severler. Düşünce yazılarını pek sevmezler. Popüler kültür romanlarını pek sevmezler fakat klasik romanlara hayrandırlar. Ortamda şiirlerden alıntı yapan biri görürseniz büyük ihitmalle bu o kişidir.




Yorumlar