Ana içeriğe atla

1917 EKİM DEVRİMİ

1917 EKİM DEVRİMİ


Devrim Öncesi

Devrim öncesi Rusya'da diktatörlük ve mutlak yönetim hakimdi. Çarlık sistemiyle yönetilen Rusya ekonomik çöküş yaşıyordu. Rus halkının çoğu işsizler ve köylülerden oluşuyordu. Yoksulluğun artması sonucu 1905 yılında ayaklanma duruma tepki olarak başladı. 1905 devriminden sonra işler daha da kötüye gitti. Çar önlem olarak yasama meclisi olan Duma'yı kurup halka bazı özgürlükler verdi. Bu yöntem pek işe yaramadı ve Çar'ın yönetimden alınmasına sebep oldu. Birinci Dünya Savaşı'na katılan Rusya'da fakirlik gırtlağa dayanmış bir bıçak gibiydi. Rus halkı barış istedi ama hükumet savaşa devam etme kararı aldı. 

Ekmek, Barış, Özgürlük


Roma Kongresi'nde(1903) devrim yaratacak fikirlerini anlatan Lenin'in arkasından onu destekleyen bir topluluk oluştu ve bu topluluğa "Bolşevikler" denildi.
Yasama Meclisi Duma'nın kurulmasından sonra başa gelen geçici hükumet olan "Krenski Hükumeti" savaşa devam edince Lenin temelli bir ayaklanma başlatılmak istendi fakat işçi sınıfı artık Lenin'in fikirlerini pek desteklemiyordu. Bu yüzden ayaklanma gerçekleştirilemedi. Ardından Bolşeviklerin eylem ve gösteri yapmalarına yasak getirildi. Yasak ilan edilince 18 Haziran'da Bolşevikler eylem yaptı. Bunun üzerine 4 Temmuz'da çıkan iç savaşla geçici hükumet Bolşevikleri yok etmek için çok sayıda saldırı düzenledi.

İç savaşın başlamasıyla Lenin hakkında tutuklama kararı çıkınca Lenin Finlandiya'ya kaçtı. Gizli bir toplantıda Troçki ve etrafındakiler Bolşevik Partisi'ne katılınca Lenin Petersburg'a geri döndü. 10 Ekim'de yapılan toplantıda silahlı ayaklanma için planlar yapıldı. Genel Kurmay Başkanı olan Kornilov Bolşeviklere karşı bir çok saldırı yapmaya başladı. Çünkü o da kendi askeri diktatörlüğünü kurmak istiyordu. Kornilov askerlerini Bolşeviklerin üstüne gönderince halk Bolşeviklere destek olarak aynı sertlikte bir cevap verdiler. 24 Ekim'de Lenin önderliğinde ayaklanma başlattıldı ve zafer Bolşeviklerin oldu. 26 Ekim'de Sovyet Hükumeti kuruldu ve Lenin başkanlık etmeye başladı. Sovyet Hükumeti ilk olarak Birinci Dünya Savaşı'ndan çekildi(Brest-Litovski).

Bu olayların ardından Bolşeviklere karşı olan Beyaz Ordu iç savaş ilan etti. 1917-1922 yıllarında Rusya'da uzun bir iç savaş oldu. Eylül ve Ekim aylarında işçiler Lenin'i destekledi. Lenin bu iç savaş döneminde kendisine ihanet eden tüm yandaşlarını ayırt etmeden öldürttü.
1924 yılında Lenin hastalanarak öldü. Yeni hükumetin başına kim geleceği tartışılırken akla Stalin ve Lenin'in samimiyeti geldi. Lenin ölmeden önce Stalin'in başa geçebilecek kadar güvenilir olmadığını söylemişti. Ama bunu pek önemseyen olmadı. İç savaş esnasında Troçki Kızıl Ordu'nun komutasını aldı. Ve Stalin'i destekledi. Stalin uygulamada olan ekonomik politikadan vazgeçilmesini söyleyince Troçki taraf değiştirip muhalif oldu. Stalin 1928 yılında tüm gücü eline alınca onu sürgün etti.

Yorumlar