Ana içeriğe atla

GAUSS YÖNTEMİ | MATEMATİĞİ BİRDE BÖYLE ÖĞRENİN #1

GAUSS YÖNTEMİ | MATEMATİĞİ BİRDE BÖYLE ÖĞRENİN #1


   Evet arkadaşlar sizin için biraz daha farklı bir yazı dizisi oluşturma gereği duyduk. Çünkü hem sizin için yararlı olacaktır hemde bizim için yazarken zevkli olacaktır. Bazı kişilerin formül ezberlemesi zordur. O yüzden bazı teoremlerin gerçekteki ortaya çıkış hikayelerini anlatacağız. Eminiz ki size ve bize fazlasıyla faydalı olacaktır. Bu gün ki konumuz ise "GAUSS YÖNTEMİ".

Gauss Hakkında

 Gauss 1777'de Almanya'nın Braunchweig şehrinde doğmuştur. Babası az eğitimli bir duvar ustası, annesi ise okuma-yazma bile bilmiyordu. Anlatılan bir olaya göre Gauss daha 3 yaşındayken babasının hesaplarındaki hataları bulabiliyordu.
1792-1795 yılları arasında Göttingen Üniversitesi'nde Dükün verdiği bursla okudu. 1799 da doktora tezinde cebirin temel teoreminin bir kanıtını sundu. Fakat bu kanıt kabul edilmedi. Bunun yerine 1849'daki son kanıtı kabul edildi.
1883 yılında Gauss ve Weber beraber ilk elektromanyetik telgrafı icat ettiler. Hayatının sonlarına doğru matematiksel yetilerinin köreldiğini fark edip edebiyatla ilgilenmeye başladı. Gauss 1855 yılının 23 Şubat'ında 78 yaşındayken  Göttingen'de öldü.

Gauss Yönteminin Hikayesi


Öğretmen sınıfa girdi ve öğrencileri başından savmak için 1'den 100'e kadar olan sayıları toplamalarını söyledi. Öğretmen bu işlemin bir yetişkin tarafından bile uzun sürede ancak yapılabileceğini biliyordu. Fakat bir anda sınıftan bir çocuk "Bitirdim Bay Büttner" dedi. Bunu duyan öğretmen ise çok şaşırmıştı. Aşağılayıcı bir ses tonuyla "Gel de bize nasıl bu kadar hızlı yaptığını anlat o zaman" dedi. Bunun üzerine küçük Gauss tahtaya çıkarak sayıları tek tek toplamaktansa iki uçtan toplamaya başlamanın daha kolay olduğunu ve bu toplamda 101 sayısına ulaşan 50 çift sayı olduğunu söyleyip işlemi çabuklaştırmak için ise hemen 50x101=5050 cevabını verdiğini söyledi.
Bunu duyan öğretmen utançtan kızarmış bir durumda "Gauss sen artık yardımcımla özel olarak matematik çalışacaksın" diyerek bu dahiye gereken önemi verdiğini gösterdi.

Yorumlar