Ana içeriğe atla

BİLMEYENLERİN GÜNAH KEÇİSİ

BİLMEYENLERİN GÜNAH KEÇİSİ



"Nefis, insanın kendine yakıştıramadığı günahlarını boynuna yüklediği teorik kurban."

Yaşam bizim için olaylar silsilesi ve kendimizle oynadığımız oyunlardan ibaret bir tiyatro sahnesi. Bu sahnedeki hatalarımızı artık kaldıramıyoruz ve bu hataları yüklediğimiz birşey var "nefis". Aslında kelimenin anlamını öğrenen kadar hepiniz nefsin içimizde şeytansı bir içgüdü ya da içdürtü olacağını sanacak. Pekâlâ da öyle değil mi? Değil.

Nefis kelimesi Kur'an-ı Kerim'de  "birincisi", "birşeyin özü" veya "kendisi" anlamına geliyor. Şimdi gelelim en önemli mevzuya. Dedin değil mi? Evet dedin. Sende "nefsime hakim olamadım" dedin elbet. Peki kelime anlamına bak. Nefsin kendini kastediyordu. Sen bir kurban arayıp vicdanını rahatlatmaya çalışırken. Senin özün demekti nefsin. Ama sen, ben yada biz bu kelimenin anlamanı bilmeyip sadece ondan bundan dinleyerek onu bir günah keçisi haline getirdik. Şimdi vicdan azabını yaşamaya başlayabilirsin belkide. Çünkü bu güne kadar nefsine attığın tüm suç aslında hepsi senin üstüne yapışmıştı. 

Bilmiyoruz ya bu bence en büyük suç. Her şeyi bilemeyiz eyvallah ama. En azından konuştuğumuz şeylerin ne olduğunu bilmek zorundayız. Bakın işte nefis konusunda bile öyle cahil kalmışız ki kendimizi suçladığımızı bilememişiz. Bu nefsi suçlama korkusu nereden yerleşti diye hiç düşündün mü? 

Ben uzun uzun düşündüm. Aslında bu dinde bize korkunç oluşturulmayan ama halkın korkunç kıldığı cehennem inancından geliyor. Çünkü zihinlerde oluşturulmuş korkunç bir Tanrı karakteri var. Bu durum böyle değil arkadaşlar. İnsan oğlu bile en başta bir günahtan meydana geldi. Yaptığımızdan kaçmamıza gerek olmadığının en güzel örneği Hz. Adem kıssasıdır. Çünkü o kabullenip kendini düzeltmişti. İnsan yaratılışta kusursuz, davranışta kusurlu bir yaratıktır. Elbet hata olacak ama bu gerçekten hata olmalı. Yani istemeden olmalı. Kabullenmelisin herşeyi. Başta insan olduğunu. Şu an yaşadığımız ülkede bile sorunlar sadece hataların kabullenilmemesinden düzelmiyor değil mi?

"Benle oldukça; yokuş engebe, yoldan korkmam
 Beni ak yüzle diriltirsin a Tanrım, bilirim
 Defterim dolsa da suçlarla, siyahtan korkmam."

Yorumlar