Ana içeriğe atla

2018 EKONOMİK KRİZİ

2018 EKONOMİK KRİZİ

  Evet hoşgeldiniz. Sizi burada görmek güzel. Ama bu konu sanırım canınızı sıkabilir. Çünkü bu gün anlatacağım konu ısrarla bazı insanlar tarafından inkar ediliyor. Ve bunu yalan verilerle yalanlıyor(!) Bu gün kısaca size 2018 yılında ekonomimiz nasıl bunu anlatacağım. Bu yazıdaki kanıtlarım TÜİK ve bazı ekonomi sitelerinden olacak.

Döviz Kurunun 10 Yıllık Değişimi



    Bu grafiği size hemen açıklayayım. Yukarıdaki grafik 2000-2018 yılları arasında Türk Lirası'nın Dolar karşısındaki değer kaybını gösteriyor. Gördüğünüz gibi 2000-2002 yılları arasında TL çok hızlı değer kaybetmiş. 2003-2006 arasında pek fazla göze çarpan bir artış yok. Ama 2008-2018 yılları arasında Dolar ciddi bir tırmanışa geçmiş durumda. Seçimden bir kaç hafta önce Dolar 5 Lirayı gördüğünde açıkçası sokaktaki esnaf kan ağlamaya başlamıştı. Ağızlarında ise tek bir laf dönüyordu; "Yapabileceğimiz ne var?". Ama durum bu kadar basit değil. Bu durumu çözecek tek yer Devlet! Müdahele ettiler tabi ama. Pek elle tutulur bir çözüm olduğunu sanmıyorum. Tahminime göre 2019 yılı bitmeden dolar 5 Lirayı görmüş olacak.

Bu grafiği de inceleyin ki durumu anlayın. Yukarıdaki Grafik ise Dolar'ın Euro karşısındaki değerini gösteriyor.

Bu ise Euro'nun Türk Lirası karşısında nasıl değer kazandığını gösteriyor. Yani döviz konusunda size söyleyebileceğim en önemli şey ise haberlerde bahsedilen "Dolar bu gün yükseldi." sözü. Aslında Dolar pek yükselip alçalmaz. Sadece Türk Lirası değer kaybedip kazanır!

Sektörel Güven


Türkiye'de 2018 yılının ilk ayında hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektöründe güven hızla düştü. Ve hâlâ düşmekte...

Fiyat Artışları

Yerli sığır fiyatı bir önceki yıla göre %20,4 arttı.
İnek sütü fiyatı bir önceki yıla göre %7 arttı.
Yada ben böyle tek tek yazmayayım. Siz 1 ay boyunca pazara gidip fiyatlara bakın ve artışlarını izleyin. Bu daha kolay olacaktır.

Yoksulluk

En yüksek gelir gurubunun toplam gelirden aldığı pay %47 ye yükseldi. Tercümesi ise şöyle; toplam gelirin %47 sini zenginler aldı. Ve biz hâlâ patates almak için çabalıyoruz.

Nüfusun %14,3'ü yoksulluk sınırının altında. Yani aşağı yukarı 11.440.000 insan yoksul ülkemizde.

Okur-yazar olmayanların %26,2'si, yüksek öğretim okuyanların %1,7'si yoksul. Artık okuyanlardan ekmek yemekte zorlanabiliyor demek bu. Sürekli yoksul olanlar ise %14,6

Taksit veya borç ödemeleri olanlar ise %68'i. Artık nakit ve tek seferde birşey alacak paramız ve gücümüz yok. Çünkü artık maddi yoksulluk %32,9 oldu!


Eğer sizde verileri incelemek isterseniz TÜİK'e girerek bakabilirsiniz.











Yorumlar