Ana içeriğe atla

JOSEF STALİN

JOSEF STALİN


Sovyetler Birliği'nin tarihteki kara lideri, dünyanın kaderinin değiştiği 20. Yüzyılda varlığını sürdürmüş diktatör, Gürcü asıllı İoseb Visspriyonoviç Cugaşvili bilinen adıyla Josef Stalin...

SSCB'de Vladimir Lenin'den sonra güç kazandı. Diktatörlükle yönettiği ülkede 30 yıl iktidarda kaldı ve Almanya karşısında duruşuyla tanındı. Marksizim üzerine çalışmasına rağmen yaptığı katliamlarıyla faşist diktatörlere daha çok benzerlik gösterdiği yadsınamaz bir gerçek. Marksizim üzerine yazdığı kitaplarla dönem siyasetine yol çizdi. Bu kitaplardan en çok ses getirenleri şöyle sıralayabiliriz; "Marksizim ve Ulusal Sorun", "SSCB'de Sosyalizmin Ekonomik Problemleri", "The Road to Power"

1930'lu yılların sonunda kendi deyimiyle "Büyük Temizlik" yaparak binlerce insanı öldürdü veya sürgüne gönderdi. 
1940 yılındaki Katyn Katliamının da sorumlusudur. 22000 Polonyalı askeri kafalarından tek kurşunla vurarak infaz etmiştir.

Gençlik yıllarında marksizmle ilgilenmeye başladı ve Rusya Sosyalist Demokrat İşçi Partisi'ne üye oldu. Batum'da çalışmalarına devam ederek petrol işçilerini örgütledi. 9 Mart 1902 yılında 6000'in üzerinde peteol işçisini öegütleyerek yürüyüşe çıkardı ve bu yürüyüş esnasında polisle çatışma yaşandı. Bu olayda birçok işçi yaşamını yitirdi veya ağır sakatlıklar yaşadı. Bu yürüyüşte kaybettiği arkadaşları için tekrar bir yürüyüş düzenledi ve karıştığı diğer yönetim karşıtı olaylar dolayısıyla tutuklandı. 1 yıl hapiste kaldı. 

1904 yılında Rusya Sosyalist Demokrat Parti'nin Bolşevik tarafında yer aldı. 
1905 yılında yaşanan başarısız devrim girişiminin ardından Vladimir Lenin tarafından Bakü Bolşevik Lideri seçildi. Stalin (çelik adam) mahlasını ise Petersbug'da yayınladığı "Pravda Gazetesi"nde yazdığı yazılarla kazandı. 
1912 yılında Peteraburg'da yakalanıp sürgün edildi. I. Dünya Savaşı patlak verince sürgünden savaşa destek amaçlı çağırıldı. Ancak çocuklukta yaşadığı bir sakatlık yüzünden bir kolunu kullanamıyordu ve bu yüzden asker olarak katılamadı. 

Bolşevik Ekim Devrimi ile iktidara geçti ve "Milliyetler Halk Komiseri" seçildi. 
1924 yılında Vladimir Lenin'in ölümüyle tüm ipleri eline aldı. Fanatikleri tarafından "Stalinizm" akımı başlatıldı. İktidarda bulunduğu süre boyunca muhaliflere sert yaptırımlar yaşattı. 

II. Dünya savaşı başladığında; parti lideri, hükümet lideri ve "Kızıl Ordu"nun başkanı sıfatlarına sahipti.
Savaştan sonra Roosvelt ve Churchill ile yaptığı anlaşmalarla dünyanın devleri arasına ülkesini sokmayı başardı. 

5 Mart 1953 günü beyin kanaması geçirerek öldü. Cesedi Vladimi Lenin'in mezarının yanına gömüldü. Josef Stalin'den sonra yönetime geçen Nikita Kuruşçev onu düşman ilan etti. Cesedini Lenin'in yanındaki mezardan Kremlin Duvarı Mezarlığı'na naklettirdi. 

Yorumlar