Ana içeriğe atla

SOLATH SAR NAM-I DİĞER "POL POT" | DİKTATÖRLER #1

SOLATH SAR NAM-I DİĞER "POL POT" | DİKTATÖRLER #1


1928 yılında Komboçya'nın Kompang Tham şehrinde çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Demokrat Parti'ye hizmetlerinden dolayı Fransa'da burs kazandı. Eğitim için gittiği Fransa'da komünizme merak saldı ve kominist gençlik kamplarında eğitimlere katıldı. Kısa bir süre sonra Fransa'da eğitimini yarım bırakarak ülkesine dönüş yaptı. 

1963 yılında ülkesini kana boyayacağı ölüm teşkilatı olan "Kızıl Kemerler" teşkilatını kurdu. Bu teşkilat "Maoist Sistem"i benimsedi. Maoist sistemin fikir babası aynı zamanda Kızıl Kmerler örgütününde onursal başkanı olan Khieu Samphan;1959 yılında Paris Sarban Üniversitesi'nde doktara tezi olarak Maoist sistemin temellerini atarak geniş hatlarıyla çizdi. Bu bahsi geçen sistem, gerçek ekonomik ve siyasi bağımsızlığın Komboçya'nın dış dünyadan tamamiyle izole edilerek kendini tarım ve hayvancılğa adamasıyla kazanılacağını savundu. Kızıl Kmerler örgütünün tüm üst düzey pozisyonları yurtdışında eğitim gören insanlarla oluşturulmak şartıyla düzenlendi.

Pol Pot,1970 yılında askeri ihtilalle uzaklaştırılan Komboçya kralı Sihanauk'un desteğini arkasına alarak askeriye içerisinde gizli hareketlenme başlattı. 1975 yılında ise General Nol yönetimindeki askeri idareyi ihtilalle devralarak başbakan oldu. 

Pol Pot iktidarda bulunduğu süre boyunca diktatörlüğü sonuna kadar halkına yaşattı. Ülkesinde para, ticaret ve eğitim gibi şeyleri yasaklayarak sosyal ve iktisadi alanlarda icraat yaptı. "Taş Devri Komünizmi" de denilen bu icraatlarla okulları ve merkez bankası başta olmak üzere ülkedeki bütün banka binalarını yıktırdı. Phonem Panh şehrindeki Komboçya halkını "Ölüm tarlaları" adı verilen tarlalara topluca -kadın,erkek,yaşlı,çocuk- tahliye etti ve burda gerçekten de ölene kadar halkını çalıştırdı. Bu tarlaların sloganı olarak da "Bizim için yaşamınız bir kazanç olmamakla beraber ölümünüz de bir kayıp değildir!) cümlesini kullandı.
Gözlük kullanmak, okuma yazma bilmek, ortalamanın üstünde veya altında boya veya kiloya sahip olmak gibi nedenlerle halkını kurşun israf etmeden(!) bıçaklarla doğratarak katletti. 

1997 Temuz’unda Kral Sihanouk'un oğlu Prens Ranaridh'e bağlı kuvvetlerle işbirliği aparak başkenti ele geçirmeye çalışan Pol Pot'a bağlı Kızıl Kmerler, eski başbakan Hun Sen'e bağlı hükümet yandaşları tarafınca yenilgiye uğratıldı. 

Son başarısız diktatörlük girişiminden dolayı yandaşlarınca ömür boyu ev hapsine kapatıldı. 
Ölümünden yaklaşık olarak bir hafta önce Tayland hükümeti Pol Pot'u yakaladığı halde, güya başka ülkelerin içişlerine karışmamak gerekçesiyle ama aslında Çin ile olan ilişkilerini bozmamak adına Pol Pot'u serbest bıraktı. Dönemin ABD Başkanı Bill Clinton ise, Pentagon'a Pol Pot'un derhal yakalanarak milletlerarası bir mahkemede 

Pol Pot 14 Nisan 1998 de kalp krizi sonucu öldü. Yatağında ölen ilk diktatör olarak tarihe geçti. Eşyalarıyla beraber yakılan cesedi Komboçya'nın en ücra köşelerine atıldı. Pol pot iktidarda olduğu süre boyunca 7 milyonluk Komboçya nufusunun 3 milyon 300 binini katletti.

Yorumlar