Ana içeriğe atla

SİLAHSIZ SAVAŞ: MAHATMA GANDHİ

SİLAHSIZ SAVAŞ: MAHATMA GANDHİ


Mohandas Karamçand Gandhi, Batı Hindistan'da Kathiavvar Yarımadası'nın Porbandar şehrinde 2 Ekim 1869 yılında doğdu. Doğduğu gün Hindistan'da hâlâ ulusal bayram olarak kutlanırken, Birleşmiş Milletler tarafınca da "Dünya Şiddete Hayır Günü" ilan edilmiştir.
Hindistan'ın milli lideri olarak kabul edilmiş ve hâlâ hayattayken "yüce ruh" manasına gelen Mahatma ve "baba" anlamına gelen Bapu ünvanlarıyla da anılmaktadır. 
Hindistan'da doğuştan çalışanların kastına mensup Ortadoks bir ailenin oğludur. 13 yaşında ailesinin isteğiyle evlenmiştir. 18 yaşında Londra'ya hukuk eğitimi için gitmiş ve eğitimini tamamladıktan sonra bir süre orda öğretmenlik yapmıştır. Londra'dan Güney Afrika'ya göç etmiş ve iş hayatına bir süre orada devam etmiştir. Güney Afrika'nın Natal eyaletinde Hint asıllı insanlara yapılan ırkçılığın dehşetini bizzat yaşamıştır. Bunun üzerine 1894 yılında Güney Afrika'da Natal Hint Kongresiyle halkını tek çatı altına toplamıştır. Bağımsızlık ve azınlık olarak kabullenilme isteklerinin arkasında dimdik durmuş bu sarsılmaz duruşuyla 1914 yılında Güney Afrika Birliği Hükümeti, Gandhi ile Hint halkının haklarını artırmak üzere antlaşma imzalama kararı aldı. 

1915 yılında tekrar ülkesine dönüş yaptı. Kötü şartlar içinde bulunan köylerin temizlenmesine öncülük ederek ülkenin ücra köşelerinde hastane ve okul açılmasına katkı sağladı. Tüm bu hizmetlerine ve onusal liderliğine rağmen polis tarafından huzursuzluk çıkardığı gerekçesiyle tutuklandı ve yaşamı boyunca çeşitli zamanlarda tutklanma ve dava açılması tarzında olaylara maruz kaldı. 

II. Dünya Savaşı süresince halkını İngilizlerin tahrikinden korumak ve savaştan olabildiğince ülkesini uzak tutmak için çabaladı. Buna rağmen Hindistan İngilizlerin tahrikiyle Müslümanlarla sorun yaşadı.

30 Ocak 1948 tarihinde evinin patika yolunda yaptığı gece yürüyüşü esnasında süikaste uğradı ve yaşamını yitirdi. Süikastı gerçekleştiren kişi Gandhi'nin ülkeyi kötüye götürdüğüne inanan radikal bir Hindu olan Nothuram Godse'dir. 
Mahatma Gandhi'nin cesedi özel bir törenle yakılarak, külleri ülkenin neredeyse her köşesine bereket ve huzur getirmesi amacıyla gönderildi. 

Bapu Gandhi'nin benimsediği ilkeler şunlardır;

Doğruluk: Hayatı boyunca doğruyu bulmayı amaçlamış ve öğütlemiştir. Doğru onun için "Satya"dır. Satya yani doğruluk ise tanrının ta kendisidir. Otobiyografisine ise "Doğrulukla Olan Deneyimlerimin Öyküsü" adını vermiştir. 

Pasif Direniş (Ahimsa): Bu ilkenin kurucusu olmamakla beraber gayet tutucu bir şekilde benimsemiştir. Hatta benimsediği bu ilke üzerine "Pasifistler" adlı bir eser yazmıştır. 1940’ta Britanya Adaları’ nın Nazi Almanyası tarafından işgali sözkonusu olduğunda Gandi Britanya halkına pasif direniş öğütleri vermiştir.

Brahmaçarya: 36 yaşında, babası ağır hastayken, eşiyle cinsel ilişkiye girdiği gece babasının ölüm haberini alır. Bu haberi gece eşiyle olan ilişkisine bağlar ve kendisini sorumlu tutar. Bu olaydan vicdan azabı duyarak, eşininde izniyle kendisini bekarlığa adamıştır. 

Sadelik: Halka önderlik eden herkesi sade ve mütevazi bir hayat yaşaması gerektiğini savunmuş ve bu sadelik ilkesini kendi hayatına uygulamıştır.

İnanç: Tüm dinlerin eşit olduğunu söylemiştir. Azınlık haklarının ve inançlarının korunması gerektiğini sık sık vurgulamıştır. Kendisine Hindu olup olmadığı sorulduğunda; "Evet Hinduyum bunun yanı sıra Budist, Müslüman, Hristiyan ve Yahudiyim." cevabını vermiştir.


Yorumlar